ZAKAJ preizkusiti MONTESSORI METODO?

Metoda Montessori temelji na naslednjih spoznanjih: naloga odraslega je, da se otroku približa in mu pomaga le toliko, kolikor otrok prosi in potrebuje. Potrebno pa je otroku pripraviti okolje iz katerega sam črpa nova spoznanja. Čim več stvari pa naj otrok opravi sam, ker to potrebuje za svojo samostojnost, samozavest in svojo celovito osebnost. Prav tako se njegova »igra« spoštuje in se imenuje delo.

V tako pripravljenem okolju so otroci postali zbrani, notranje zadovoljni, veseli, delovni, vljudni in redoljubni; pojav so poimenovali »normalizacija«. Spontano, brez miselnih naporov, so se naučili brati in pisati, računati. Odkrivali so nove stvari in s svojim znanjem navduševali tudi druge.

KAJ JE METODA MONTESSORI?

Marija Montessori se je rodila v Italiji, leta 1870. Odločila se je za študij medicine, kar je bilo v tistem času v nasprotju z normami tedanje družbe, ki so veljale za ženske. Veliko je delala z otroci s posebnimi potrebami. Zaradi izjemnih uspehov, znanstvenega pristopa in sposobnosti pronicljivega opazovanja, so otroci izjemno napredovali. Kasneje so jo prosili za delo z zdravimi otroki iz revnih, delavskih družin. Otroci so razvijali svoje notranje potenciale v pripravljenih okoljih, ki so jim omogočali zbranost, samostojnost in svobodno izbiro dejavnosti. Metodo poučevanja je tako odlikovala splošna razgledanost otrok, njihovo znanje, skrb za okolje, skrb za red in skrb za sočloveka ter otrokova notranja umirjenost. Metoda se ja nato iz Italije razširila po vsem svetu.